ClubsNSW Tidak berpuas hati dengan Pindah ke Kad Pembayaran Tanpa Tunai
toto

ClubsNSW Tidak berpuas hati dengan Pindah ke Kad Pembayaran Tanpa Tunai

Perbincangan hangat mengenai kad tanpa tunai berterusan, dengan pelbagai kepentingan yang bercanggah menyelubunginya. Ramai yang percaya bahawa data pengeluaran macau memandangkan cadangan itu datang daripada Suruhanjaya Jenayah NSW, ia sepatutnya tidak perlu dipersoalkan untuk meneruskannya tetapi bukan itu yang berlaku dalam realiti.

Bahasa Sukar Menentang Pergerakan
Laporan terbaru oleh The Guardian menggariskan betapa tidak senangnya badan industri perwakilan ClubsNSW dengan cadangan pengenalan kad pembayaran tanpa tunai untuk perjudian di tapak di pokies, contohnya. Menurut laporan itu, ClubsNSW percaya kad tanpa tunai akan memberi kesan negatif kepada penumpang dan akan gagal dalam menangani teras masalah dengan pencegahan pengubahan wang haram (AML).

Perdana Menteri NSW Dominic Perrottet, mahu bergerak ke hadapan dengan melaksanakan kad tanpa tunai dengan pantas, sambil turut bekerjasama dengan industri, dan bekerjasama dengannya, bukannya menentangnya. Pandangan ClubsNSW tidak boleh lebih daripada itu, kerana ia dilaporkan mengatakan bahawa ini akan membuatkan penonton berasa seperti penjenayah.

Hujah utama yang dikemukakan oleh ClubsNSW ialah pokies bukan satu-satunya tempat di mana wang haram dibelanjakan. Melaksanakan kad tanpa tunai hanya akan menyelesaikan sebahagian daripada masalah AML tetapi akan melakukannya dengan turut menyebabkan beberapa kemudaratan kepada pemain yang tidak terlibat dalam aktiviti jenayah.

Ketua pegawai eksekutif ClubsNSW Josh Landis malah berkata bahawa semua jenayah boleh diselesaikan dengan mengunci semua orang di rumah mereka Totobet SGP tetapi bukan itu yang berlaku kerana Australia bukan negara polis. Walaupun ini adalah hiperbola yang jelas, Landis menambah bahawa dengan logik yang sama tidak semua pemain harus dianggap sebagai penjenayah, dan meminta langkah yang lebih wajar dan berkadar.

Melobi Menentang Kad Tanpa Tunai
Pada bulan Oktober Suruhanjaya Jenayah NSW (NSWCC) mengeluarkan lapan pengesyoran tentang cara menambah baik peraturan perjudian , dan kad pembayaran tanpa tunai adalah salah satu daripadanya. Di permukaan, ini masuk akal – NSWCC mendapati bahawa kira-kira AU$95 bilion wang tunai “kotor” dituangkan ke dalam mesin poker di kelab dan pub setiap tahun. Ia pergi sehingga memanggil NSW “ibu kota perjudian Australia”.

Kad tanpa tunai dan pelaksanaannya mencetuskan perbincangan hangat di kalangan ahli parlimen , dan usaha melobi ClubsNSW terhadap mereka tidak disedari, dengan Alex Greenwich – ahli parlimen bebas Sydney – menelitinya mengenai melobinya. Menurut Greenwich, cadangan itu sepatutnya mudah diterima, kerana ia datang dari NSWCC sendiri, dan menegaskan bahawa tidak mungkin ClubNSW tidak memihak dalam perkara itu.

Ahli politik berbelah bahagi mengenai topik itu, walaupun setelah sekian lama Keluaran Sydney berlalu, dengan cadangan NSWCC menghadapi beberapa tentangan sengit di parlimen. Pembahagian itu sangat jelas, walaupun perdana menteri negeri menyokong kad tanpa tunai, Paul Toole – timbalan perdana menteri NSW – lebih banyak melakukan kesilapan di pihak lawan, dengan menyatakan bahawa dia menganggap teknologi itu belum siap lagi. Ini sebahagian besarnya dianggap sebagai disangkal oleh Charles Livingstone – profesor di Sekolah Kesihatan Awam dan Perubatan Pencegahan Universiti Monash – yang berjaya memberikan beberapa contoh model yang bekerja di bidang kuasa lain.